1-denní cyklo výlet   Cyklotoulky se Slovanem - znovu po Orlických horách     vedl Jiří Ehrenberger st.

sobota 28. května 2022 ... skupina: společná ... délka: 40 km ... stoupání: odpovídající Orlickým horám ... cíl: Opékání buřtů na Horákově chalupě

Popis trasy: Cyklobusem ze zastávky Dubina-centrum v 7:55 jsme odjížděli 4. Svítilo sluníčko a vypadalo to na ideální cyklistický den. V Sezemicích přistoupila Jana S. Řečeno slovy klasika "Bylo nás pět." Poměr 3:2 ve prospěch žen. Před příjezdem na konečnou stanici na Šerlichu volá Radek H., že u nich na chalupě už prší a ať se jedeme rychle schovat na Masaryčku. Pak že už by počasí mělo být dobré. Ani jsme se nestihli vyfotit před bustou tatíčka. Pršelo vydatně jak na horách. Teplota klesla, ale udržela se nad 0. Dali jsme si česnečku, Jana vývar a čekali až se vyprší. Oblečeni na maximum jsme se jali sjíždět k Šerlišskému mlýnu po NS Okolím Deštného. Během následného stoupání do Údolí Bělé pod Polomským sedlem se chvilkově ukázala modrá obloha. Vzhledem k časové ztrátě nabrané čekáním na Masaryčce jsme se v Údolí Bělé rozhodli vynechat polskou rozhlednu na Vrchmezí. Cyklostezkou č. 4071 jsme pokračovali k rozcestí Pod Sedloňovským vrchem. Zde se buď pokračuje do Deštné nebo do Olešnice. My jsme stále po cyklostezce č. 4071 pokračovali sjezdem k rozcestí "Knížecí a Polomské". Po "Knížecí cestě" jsme dále sjížděli až ke státní hranici s Polskem. Cestou jsme projeli krátkou přeprškou, více nás zarazilo bouřkové hřmění. Od st. hranice jsme dále klesali směr Olešnice. Prvním stavením po sjezdu byla "Horská bouda Čihalka" s restaurací. Naštěstí měli otevřeno a tak jsme ve 13:20 byli první hosté. Obzvláště vhod přišel ženám teplý čaj s posilňovací ingrediencí. Chlapům stačilo náchodské pivo Primátor. V pravé poledne jsme přijeli z pohledu počasí. Opět začal horský liják, který následovaly kroupy. Nabírali jsme další zpoždění. Přes déšť jsme stihli poobědvat řízek z krkovice s bramborem.
Po dešti jsme za sluníčka vyrazili do Olešnice. Vzhledem k nabranému časovému zpoždění bylo rozhodnuto neabsolvovat zbytek trasy dle propozic, ale nejkratší cestou dojet na Horákovu chalupu, abychom stihli zpáteční cyklobus z Kounova do Pardubic. Proto v Olešnici odbočujeme na Sedloňov a přes Plasnici sjíždíme do Kounova a z něho vyjíždíme na Bysterské doly k Horákům.
Na chalupě jsme absolvovali kroužkování chyceného ptáka ornitologem J. Horákem. Manželům Niklovým byly slavnostně předány kvalifikační průkazy vedoucích VHT (za nemocnou maminku průkaz převzala dcera Anežka). Ve zrychleném režimu jsme opekli buřty, vypili po jednom pivu. Časovkou družstva jsme provedli přejezd na autobusovou zastávku Kounov, hostinec. Do stejného autobusu (včetně řidiče), kterým jsme přijeli na Šerlich byla naložena naše kola. Až do Pardubic již žádná jiná kola nepřibyla. V Pardubicích nás přivítalo (jak jinak) sluníčko.
Na závěr jsme mohli konstatovat "Sláva nazdar výletu, nezmokli jsme, už jsme tu". Celkem jsme v sedle kola strávili 2 hod 38 min, ujeli 40 km průměrnou rychlostí 14,5 km/hod. Maximální rychlost zaznamenal cyklocomputer ve výši 50,9 km/hod.

Fotografoval: Jiří Ehrenberger starší & Josef Svoboda


Zobrazení přes celou obrazovku - klávesou F11, zpět zase s F11.
Listování ve fotkách v obou směrech - pomocí šipkových kláves.
Změna velikosti zobrazené fotografie - pomocí Ctrl + kolečko myši.
Stáhnout jednu fotku - kliknout pravým tlač. myši na zmenšeninu >>
Otevřít odkaz v novém panelu >> pravé tlač. myši >> Uložit obrázek jako.